Imagistică medicală

Ce înseamnă investigația prin rezonanță magnetică (RMN)

Clinica Luxor Dr. Olinic pune la dispoziția pacienților săi cel mai performant aparat de RMN din județul Bacău. Este vorba despre un RMN SIEMENS creat pentru a oferi pacienților un maximum de confort în timpul investigațiilor imagistice:

  • Este dotat cu o masă de examinare flexibilă (vertical- orizontal)
  • Permite examinarea pacienților supra-ponderali, precum și a persoanelor cu nevoi speciale
  • Are un diametru de 70 de cm, oferind un spațiu generos pacienților ce suferă de claustrofobie sau a copiilor.
  • Dotările tehnice ale acestui aparat RMN oferă imagini cu o mare acuratețe, o calitate excelentă a imaginilor precum și un câmp de examinare mai larg, ceea ce se traduce prin capacitatea de a identifica formațiuni de mici dimensiuni.

În plus, timpul de examinare este substanțial redus comparativ cu aparatele RMN din generațiile anterioare, iar stresul fonic resimțit de pacient este cu mult diminuat (70%) în cazul examinărilor neurologice.

În cadrul clinicii Luxor Dr. Olinic, rezultatele RMN sunt interpretate de medici cu experiență din Bacău, București și Iași.

Tot ce trebuie să știți despre investigația RMN

Investigaţiile RMN (rezonanţa magnetică nucleară) se efectuează numai la recomandarea medicului specialist/primar, în ordinea programărilor.

ÎNREGISTRAREA. În vederea efectuării investigaţiei vă rugăm să prezentaţi: actul de identitate, biletul de trimitere, rezultatele si imaginile investigaţiilor efectuate anterior privind evoluţia bolii (biletul de externare, scrisoarea medicală în care să se precizeze cauzele care necesită a fi lămurite). 

În cazul în care investigaţia este decontată de către casa de asigurare CASBC vă rugăm să prezentaţi: actul de identitate, biletul de trimitere în 2 exemplare, fişa de solicitare în 2 exemplare, rezultatele şi imaginile investigaţiilor efectuate anterior privind evoluţia bolii (biletul de externare, scrisoarea medicală în care să se precizeze cauzele care necesită a fi lămurite) şi rezultatul următoarelor analize medicale: creatinină serică şi uree serică(doar in cazul introducerii substantei de contrast), adeverinta de salariat vizata la CASBC sau cupon de pensie, adeverinta somaj, adeverinta de elev/student.

INVESTIGAŢIA. Investigaţia nu provoacă dureri. Nu are efecte dăunătoare asupra organismului. În funcţie de tipul de investigaţie, ea poate dura între 25-50 minute. Vă atragem atenţia că în timpul investigaţiei trebuie să staţi pe masa aparatului nemişcat, în poziţia în care v-a aşezat operatorul.

Dacă nu suportaţi spaţiul îngust al aparatului cereţi ajutorul operatorului. În timpul investigaţiei veţi auzi zgomotul puternic al aparatului. Pentru atenuarea acestui zgomot vă oferim dopuri de urechi şi caşti.

În anumite cazuri este necesară administarea intravenoasă a unei substanțe de contrast. În timpul administrării, pot apărea senzații de vomă, nu trebuie să mâncați cu 3-4 ore înainte de investigație.

NU ÎNTRERUPEŢI TRATAMENTUL MEDICAMENTOS PRESCRIS, DECÂT DACĂ MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ CURANT RECOMANDĂ ACEST LUCRU!

Vă atenţionam: dacă în primele 24 de ore, de la administrarea substanţei de contrast, constataţi orice efect advers (mâncărimi, sufocare, respiraţie greoaie, dureri de cap), trebuie informat imediat medicul despre investigaţia IRM efectuată!

Pentru administrarea substanţei de contrast trebuie să semnaţi „DECLARAŢIA DE ACORD”

REZULTATUL. Rezultatul,(interpretarea scrisa si CD-ul cu toate imaginile) îl puteţi ridica de la Recepţie, în decurs de 24 -48 ore după terminarea examenului .Dacă aveţi întrebări despre investigaţia RMN, vă rugam să vă adresaţi operatorului sau asistentei care efectuează investigaţia.

Când este interzisă investigația prim RMN

  • Dacă aveţi stimulator cardiac (pacemaker), neurostimulator, investigaţia nu se poate efectua! Asta pentru că în camera de investigaţie există un câmp magnetic puternic. 
  • Dacă în urma unei operaţii vi s-a implantat material metalic, vă rugăm să anunţaţi operatorul care va efectua investigaţia. Materialele metalice nonferomagnetice (de exemplu din titan,platina,argint) sunt admise. Este însă nevoie de dovada scrisă a tipului de material de la medicul care a efectuat implantul.
  • În cabinetul de investigaţii este interzis accesul cu materiale metalice (monede, chei, bijuterii etc.) sau cartele magnetice! Cardurile bancare sau de telefon, telefoanele mobile şi valorile vă rugăm să le lăsaţi acasă sau puteţi să le încuiaţi în dulăpiorul din camera de dezbrăcare.

 

Avantajele examinării RMN la Clinica LUXOR: Olinic

Medici:

Dr. Ovidiu Cojocariu, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală
Dr Barcan Nicolae Marian - medic specialist
Dr Iliescu Elisabeta - medic primar
Dr Codreanu Viorel - medic primar
Dr Balan Andreea - medic specialist
Dr Cernat Violeta - medic primar
Dr Staniea Tiberiu Marius - medic primar
Dr Amaranducai-Nicolici Daniela - medic primar

Intra in legatura cu specialistii nostrii